10 Sfaturi Pentru Domni!


Suntem barbati, aparem în toate greutăţile, formele, înălţimile şi culorile, şi nimic din ceea ce e omenesc nu ne e străin. Asta nu e o scuză pentru lipsa igienei, pentru haine murdare sau şifonate, pentru eternii jeanşi purtaţi până la totala epuizare a materialului. Faptul că eşti un bărbat activ şi modern nu înseamnă că trebuie să neglijezi ţinuta. Nici că trebuie să fii cochet ca o cucoana, dar o minimă grija e necesară.

1. Ocazia - înainte să arunci adidaşi, blugi şi un tricou pe tine, ia-ţi un moment să te gândeşti unde mergi. E o lipsă cruntă de respect să mergi la un spectacol (teatru, operă, concert simfonic etc) îmbrăcat în blugi şi tricou sau altfel de ţinută sport. E o practică foarte comună azi să jucăm cartea nonşalanţei şi să apărem la cele mai dichisite evenimente îmbrăcaţi de parcă ne-am pregăti pentru spălat geamurile. Nu se face, monşer, din respect pentru ceilalţi invitaţi şi organizatorii evenimentului, care poate au muncit luni întregi să creeze o atmosferă cochetă.

2. Şosetele – cel mai uşor poţi să te expui grotescului purtând şosete albe la pantaloni negri. Dacă vrei să eviţi zâmbetele maliţioase ale doamnelor, ţine minte două reguli şoseţeşti: trebuie să fie de aceeaşi culoare ca pantalonii (NU se asortează la pantofi, ci la pantaloni!) şi lungi până aproape de genunchi, pentru ca atunci când te aşezi să nu se vadă o fâşie de piele (păroasă) între şosetă şi pantalon.

3. Pantofii - Dacă vrei să fii un bărbat elegant, renunţă la pantofii cu talpă groasă, din cauciuc, şi cu vârf pătrăţos sau ascuţit. Sunt ridicoli, vei arăta ori ca un răţoi neajutorat, ori ca şi cum te-ai pregăti pentru ultimul concert Guţă. Pantofii cei mai potriviţi sunt cei simpli, cu vârf uşor rotunjit şi cu talpa cât mai subţire. Inutil să mai menţionez că pantofii scâlciaţi sau murdari vor lăsa cea mai proastă impresie.

4. Acul de cravată – bunicul îl purta cu mândrie, poate şi tata. Azi e demodat, uşor ridicol şi arată numai că încă te mai îmbracă mămica.

5. Costumul, cravata, cămaşa – dacă nu eşti genul care se îmbracă elegant des, vei avea probabil un singur costum, eventual cu una sau două cravate şi maxim trei cămăşi. Cea mai mare greşeală pe care poţi să o faci e să-ţi cumperi costumul negru. Vei arăta ca un pinguin sau ca un chelner. Optează pentru un gri, bleumarin sau maro închis, eventual cu linii (foarte!) fine uşor mai deschise (nu albe, nu vrei să arăţi ca Don Corleone).Cămaşa va fi într-o culoare care să te flateze (întreabă vânzătoarele dacă nu te poţi decide). Ideal e să ai două cravate: una închisă la culoare şi mai lucioasă, pentru ocazii seara şi una în culori vii pentru zi.

Recomandare Maddame: găseşti cravate din poliester începând cu 20 lei şi din mătase începând cu 40-50 lei. Dacă tot ai numai una sau două, ia-ţi din mătase, vor arăta mai elegant şi vor rezista mai bine în timp.

6. Mărimea contează. Parol, monşer! Am văzut nenumăraţi bărbaţi, de altfel frumoşi de la natură, înotând în tricouri prea largi sau sufocându-şi rotunjumile frontale în cămăşi prea strâmte. Pantaloni prea scurţi sau prea lungi, curele cu care te poţi înconjura de trei ori, blugi cu turul la genunchi, te vor face să arăţi de parcă eşti fericitul moştenitor al dulapului de haine comunitar de la Centrul de Plasament 2 din Cuca Măcăii. Sau de parcă te îmbracă mama, care a văzut ea cum e cul la televizor.

7. Bijuteriile – mare NU. Bărbatul va purta două “podoabe” : ceasul şi verigheta. Atât.

Nu contează că e brăţara/lănţucul de aur primit de la mămica la 18 ani.  Bijuteriile sunt modul în care se triază bărbaţii de copii. Ai lănţuc de aur? Probabil că îţi mai spală mami chiloţii. Chiar vrei să laşi impresia asta?

8.  Haine şifonate - acum 100 de ani călcatul era o problemă. Fiarele se încălzeau cu cărbuni şi căldura se păstra greu. Acum găseşti scule deştepte care aproape îşi fac treaba singure. Nu ai niciun motiv să umbli cu cămaşa sau tricoul şifonate.

Recomandare: când calci o cămaşă, începe cu mânecile. Ele oricum se şifonează primele (când îndoi prima oară coatele), deci nu-i o problemă dacă nu sunt perfect călcate. Continuă cu spatele cămăşii. Ultimele părţi sunt faţa şi gulerul, care vor trebui să arate mereu impecabil (sunt cele care se văd din costum).

9. Mike, Puba, Adibas, etc. Fără firme la vedere, monşer. Am văzut inclusiv chiloţi scoşi la vedere din nădragi, să se vadă bordura pe care scria calvin klein. Chiar trebuie? Dacă ai mulţi mulţi bani şi vrei să fii stilat şi îmbrăcat bine, încearcă să nu arăţi ca o reclamă umblătoare pentru cine ştie ce casă de modă.

10. Igiena. Nu voi detalia subiectul, pentru că trăim totuşi în secolul 21 şi igiena ar trebui să fie de la sine înţeleasă. Câteva sugestii totuşi: când e foarte cald afară, consideră să ai un deodorant la tine. Dacă simţi că e nevoie, retrage-te discret la baie şi împrospătează-te (apă plus săpun plus deodorant). Nu folosi parfumuri puternice sau dulci, vei mirosi ca o cocotă – deloc sexy. Nu purta mai mult de o zi o cămaşă – asta e, bărbaţii transpiră mai mult ca femeile. Taie-ţi unghiile şi îngrijeşte-ţi mâinile – iubita ta îţi va mulţumi.

Gata. E mult? E greu? Nu cred. E minima atenţie şi grijă. Felul cum te prezinţi arată în primul rând respect pentru ocazia şi  oamenii din jurul tău. E tare frumos să arăţi că îţi pasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu