Codul bunelor maniere in folosirea telefonului mobil

Codul bunelor maniere in folosirea telefonului mobil in public presupune respectarea unor reguli nescrise.

Mai mult ca sigur ti s-a intamplat sa te enerveze o persoana care vorbea prea tare la telefonul mobil, te-ai amuzat dupa ce ai auzit detaliile unei conversatii ce se presupunea a fi intime sau te-a deranjat tonul de apel al unui celular care a sunat cand nu a trebuit.

Primul lucru la care trebuie sa te gandesti cand vine vorba de telefonul tau mobil este sunetul de apel. Ce spune acesta despre tine? Ca iti place muzica rock, ca ai cel mai nou hit de la radio, ca esti obsedat de jocuri sau tehnologie, ca esti o persoana romantica sau narcisista, ca preferi sunetul clasic al telefonului care suna? In cazul in care te simti stanjenita in anumite locatii (mijloace de transport in comun, birou, cand iti vizitezi familia etc.) de melodia care se activeaza automat cand iti suna telefonul, inseamna ca trebuie sa alegi altceva.

Volumul sonerier este o alta chestiune importanta. Din fericire, exista mai multe profile pe care le poti seta in functie de locatia in care te afli. Personalizeaza profilurile care ti se potrivesc (normal, birou, afara, silent) cu sonerii adecvate situatiilor respective. Daca nu ai rabdare sa modifici setarile la toate profilurile, tine minte ca exista intotdeauna optiunea "vibratii". Foloseste-o cu incredere cand nu vrei sa iti sune telefonul.

Intr-un loc public, asigura-te ca discutia ta nu ii deranjeaza pe cei din jur. Conversatiile private nu sunt niciodata potrivite cand in preajma sunt alti oameni. Mentine o distanta de cel putin trei metri intre tine si cea mai apropiata persoana, oricat de incet ai vorbi, e posibil ca aceasta sa auda detalii intime. Daca este un dialog privat si ai posibilitatea, ieri din locul in care te aflii si poti continua linistita. In cazul in care pur si simplu nu poti vorbi prea mult, suna persoana respectiva imediat ce ai posibilitatea sa vorbesti nestingherita. Cum tu nu vrei ca altii sa auda cum te certi cu iubitul la telefon sau cum incepi sa plangi, la fel nici altii nu vor sa isi expuna viata privata astfel. Deci nu trage cu urechea la conversatiile altora, oricat de intrigant ar fi.

O alta regula generala de bun simt atrage atentia asupra limbajului. Nu injura, nu folosi cuvinte explicite, nu urla, nu barfi, nu vorbi despre bani si sex de fata cu "martori".

In locatiile care interzic folosirea telefonului mobil (cinema, teatru, biblioteca, terenuri de sport, avion etc), respecta regulile impuse. Inchide-l inainte de un interviu, prezentare, sedinta la birou. Se procedeaza la fel si la inmormantari, nunti si oricare alte locuri unde linistea este esentiala. La cinema de exemplu, si lumina ecranului poate deranja, asa ca nu verifica aplicatia Facebook cand esti la film si nu te angrena intr-un razboi al sms-urilor.

Telefonul mobil nu este un megafon, deci nu este necesar sa tipi pentru a te face auzita. In plus, celularele au microfoane sensibile care capteaza chiar si o voce mai discreta, in timp ce blocheaza sunetele de fundal.

Cand nu mai ai semnal sau baterie, obisnuieste-te cu ideea. Nu rezolvi nimic daca te certi cu aparatul "mort".

Oamenii de langa tine merita mai multa atentie decat un telefon mobil, asa ca lasa-l deoparte cand trebuie. Nu-l pune pe masa cand esti in oras si nu trage cu ochiul la notificarile primite, in timpul unei conversatii. Bunul simt ne spune ca nu este politicos sa raspundem la telefon in timp ce vorbim cu o persoana care se afla in fata noastra. Poti sa respingi apelul si sa revii cand ai posibilitatea. Daca este ceva urgent, scuza-te in fata interlocutorului si raspunde. Cand stii ca astepti un telefon important, anunta dinainte persoana cu care esti si scuza-te in avans.

Oricat de excentric ai fi, nu da telefoane din locatii total nepotrivite. Baia este cel mai graitor exemplu.

Dispozitivul "maini libere" (hands-free) a fost creat cu un scop, deci foloseste-l cu incredere. Castile speciale sau dispozitivul bluetooth sunt perfecte pentru situatiile in care nu iti poti folosi mainile pentru a tine telefonul mobil la ureche - la volan in special.

Modelele de telefoane mobile de tip smartphone creaza o dependenta mai mare decat ai crede la prima vedere. Tentatia de a verifica cele mai noi mesaje postate pe diverse site-uri de socializare (Facebook), cautarea diverselor informatii pe internet, aplicatiile de tip chat si notificarile de e-mail te pot face sa iti verifici obsesiv telefonul mobil. Desi esti tentata sa-ti "lipesti" mana de spartphone-ul tau, abtine-te sa verifici telefonul la fiecare sunet. Verifica telefonul cand ai timpul necesar si nu intrerupe o conversatie doar ca sa vezi cine ti-a dat "Like" la o poza pe Facebook sau daca mai e cineva in aceeasi locatie ca tine pe foursquare. Sunetele pentru fiecare aplicatie pot fi personalizate, asa ca vei stii cand primesti un e-mail si cand cineva iti scrie pe Whatsapp. Din fericire, socializarea "fata in fata" este si va fi intotdeauna mai importanta decat cea virtuala.

Etichetarea persoanelor cu care esti intr-o locatie pe diverse site-uri de socializare se va face doar cu acordul acestora. Nu posta pe contul tau ca te afli la mall cu "X" fara ca acesta sa stie. O alta chestiune importanta este poza pe care o ai la profilul de pe Facebook. Smartphone-urile au optiunea de a sincroniza automat contul de Facebook cu agenda de contacte din telefon. Daca poza ta de profil este indecenta/hilara, acest lucru va fi vazut de un alt posesor de smartphone cu care esti atat prieten virtual, cat si real.

Pe cat posibil nu scoate telefonul mobil sa faci poze la absolut orice. Sunt ipostaze cand trebuie sa iti folosesti doar memoria pentru a retine anumite ipostaze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu