Cum ne comportăm pe stradă

Când ieșim din casă, este obligatoriu să avem un aspect îngrijit. Să fim curați , pieptănați și îmbrăcați decent, chiar dacă ne ducem doar până la gunoi. 
Este o strânsă legătură între felul în care ne prezentăm: ținuta corpului trebuie să fie dreaptă, mișcările firești-naturale, să nu gesticulăm fără rost, să nu alergăm îmbrâncind trecătorii, să nu îi lovim cu pachetele sau cu umbrela pe care o ținem în mână.

În general , să nu deranjăm pe nimeni cu prezenta noastră. Dacă din întâmplare lovim pe cineva vom spune politicos: "Pardon!" sau "Vă rog să mă scuzați!".(Raspunsul firesc este: "Nu face nimic!")
Să nu privim fix, curioși, o persoană care ne trezește interesul, o fată frumoasă, o femeie însărcinată sau, mai grav, un infirm.
Să ne abținem să facem remarci cu glas tare, chiar dacă înfățișarea cuiva este mai excentrică.

Să nu tragem cu urechea si cu atât mai mult să nu intervenim în discuția a două persoane chiar dacă subiectul ne interesează.
Să nu ne irosim timpul asistând la întamplarile străzii - certuri , bătăi , filmări etc. În schimb, în cazul unor accidente să nu ne ferim să dăm o mână de ajutor, dar s-o facem numai dacă ne pricepem. În cazul bolnavilor de inimă sau în cazul unor fracturați, aceștia nu trebuie mișcați din loc, ajutorul nostru putând fi dăunător!

Să nu fim indiscreți și să privim în casele oamenilor. Este cea mai mare dovadă de proastă creștere. Pe de altă parte nici locatarul n-ar trebui să se expună privirilor noastre într-o ținută indecentă, uitând să tragă perdelele.

Dacă la o fereastră este o persoană cunoscută, nu te angajezi într-o conversație cu aceasta ci o vei saluta cu un gest amical. Cu atât mai mult, nu-ți vei striga prietenii sau membrii familiei din stradă. Folosiți telefonul, interfonul sau alt mijloc mai discret.


Greșeli de nepermis:

Sunt unele gesturi pe care un om civilizat nu le-ar face în public pentru nimic în lume. Cu toate că ele par de o mare banalitate, se repetă surprinzător de des.

  •  Să nu aruncăm nicioadată hârtii sau resturi de mâncare pe stradă! Să căutăm un coș de gunoi sau să le păstrăm până acasă.
  •  Să nu ne ridicăm ciorapii în văzul lumii. Să căutăm pentru asta un loc mai retras.
  • Să nu ne pieptanăm, să nu ne retușăm machiajul, să nu ne ștergem pantofii, să nu ne curățăm unghiile în public. Toate aceste lucruri se fac înainte de a pleca de acasă.

Un om civilizat nu fumează pe stradă. Dacă un bărbat cu țigara în gură nu ne șochează, pentru o femeie gestul este dezagreabil. De asemenea nu este permis să mâncăm pe stradă. Cu toate acestea, din lipsa de timp, recurgem deseori la serviciile pe care ni le ofera numeroasele chioșcuri cu mâncare gata preparată. Să nu pornim pe stradă cu mâncarea în mână oricât de grăbiți am fi.

Aceste reguli și interdicții sunt valabile în toate situațiile în care suntem în mulțime : târguri și expoziții, holuri de cinematograf, aeroport, gară, stații de tramvai sau de metrou.


Mersul pe stradă:

De regulă, mergem pe stradă alături de o femeie sau de un bărbat. Dacă trotuarul se îngustează la un moment dat, dacă apare un pasaj sau dacă fluxul mare de pietoni ne obligă să ne despărțim de însoțitorul nostru politețea ne cere să ținem seama de câteva reguli elementare : femeia trece înaintea bărbatului, vârstnicul înaintea tânărului, superiorul înaintea subalternului. Există și unele excepții când procedăm invers - la o traversare periculoasă, bărbatul își protejează însoțitoarea și trece în fața ei întinzindu-i mâna pentru a o sprijini.

Un bărbat trebuie să-i ofere ajutorul unei femei necunoscute. Dacă este nevoie - pe o stradă taiată de șanțurile unor lucrări publice, în cazul unei ploi torențiale bărbatul nu va trece nepăsător pe lângă o doamnă care se află în impas. O va susține să nu cadă pe pământul alunecos sau îi va oferi protecția umbrelei sale conducând-o până la un loc adăpostit. Să amintim că odată ce situația delicată este rezolvată, el își va lua rămas bun iar doamna îi va mulțumi.

Dar mergând pe o stradă nu suntem totdeauna în impas. Să presupunem că ne plimbăm, pur și simplu. De regulă locul doamnei este în partea dreaptă a bărbatului, tot din dorința de a o proteja, căci bordura străzii e mai aproape de el. Dacă vitrinele, de pildă, se află tot pe dreaptă, ea le va putea privi nestingherită. Dacă însa acestea sunt pe stânga, cei doi își vor schimba locurile, de dragul doamnei care nu rezistă niciodată ispitei de a fi la curent cu moda.

Dacă suntem în grup, să avem grijă să nu ocupăm tot trotuarul ca și cum ne-ar aparține. Nu putem merge alături mai mult de trei persoane. Se înțelege că nu vom discuta cu toții în cor, că nu vom râde în hohote. Dacă din grupul de trei persoane face parte un copil, el va fi încadrat de cei doi adulți, dacă este vorba despre doi copii , aceștia vor sta în stânga și în dreapta adultului. Lucrurile trebuie să se petreacă astfel pentru că este bine să nu ne lăsăm copii din mână pe stradă.
O altă situație: când o femeie va fi încadrată de doi bărbați, cel mai în vârstă va sta în dreapta ei. În schimb, într-un grup de trei, doua femei vor încadra un bărbat, locul din dreapta acestuia fiind ocupat de cea mai în vârstă.

Dacă este vorba despre trei femei sau trei bărbați, persoana mai importantă sau mai în vârstă va ocupa locul din mijloc.
În cazul unei circulații aglomerate grupul nu poate rămâne compact. Persoana din stânga , indiferent de sex, le va lăsa pe celelalte două să meargă înainte. Nu vom proceda așa dacă însoțim două doamne. Le vom acorda ințietate și le vom urma îndeaproape.
Pe munte sau la urcarea unei scări înguste bărbatul trece primul , aruncând mereu o privire în spate spre însotitoarea sa.


Conversatia pe strada: 

Strada nu prea este un loc potrivit pentru o conversație. Cu toate acestea ni se întâmplă tuturor să ne întâlnim cu o cunostință și să schimbăm câteva cuvinte. Dacă interesele noastre o cer, discuția se poate prelungi. Să nu rămânem în mijlocul drumului, ci să ne retragem lângă o casă sau lângă o cabină telefonică când strada este foarte aglomerată.
Să presupunem că ne-am întâlnit cu o prietenă care merge în direcție opusă. Dacă aceasta se grăbește și discuția este necesară vom face câtiva pași împreună.
Cum procedăm dacă prietena noastră este însoțită de cineva. Initiativa trebuie să-i aparțină acesteia care urmează să facă și prezentările. 

Nu ne vom întinde la vorbă. 
Suntem în stradă , nu acasă și în plus , prezența noastră întâmplătoare i-ar putea stânjeni pe cei doi. La fel stau lucrurile dacă ne întâlnim cu doi bărbați, dintre care cel puțin unul este o cunoștință apropiată. Ne rezumăm să-i salutăm. Dacă nu beneficiem decât de un salut este semn că o discuție este înoportună.

Dacă suntem grăbiți și nu vrem să stăm de vorbă cu cineva , salutăm eventualele cunoștințe întâlnite și ne continuăm drumul. În nici un caz nu le vom evita întorcând capul.

Ni se pare necesar să vă sugerăm cum trebuie să procedați în situația în care stați de vorbă cu cineva și un prieten care trece pe lângă dumneavostră dorește să vă comunice ceva important. 

Bunele maniere ne obligă pe toți trei la o anumită conduită. Dumneavostră veți face prezentările, prietenul dumneavoastră va spune doar câteva cuvinte și își va continua drumul, cealaltă persoană nu intervine în discuție. În nici un caz nu va profita de ocazie pentru a-i solicita ceva noului venit, presupunând că acesta are o funcție importantă. Astfel de persoane "îndrăznețe" sunt foarte prost catalogate în societate, iar dacă sunt tolerate în continuare, aceasta se datorează delicateței celorlalți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu